Incinerarea Monicai Lovinescu .

28 aprilie 2008

Femeia asta , prin dorinta sa de a fi incinerata , aidoma sotului ei Virgil Ierunca , reuseste sa sminteasca si dupa moartea sa . Scriu aceste randuri deoarece mai multi cititori si-au exprimat nedumerirea . 

 

 

Practica incinerarii era destul de raspandita pana la aparitia crestinismului . Exceptie faceau clar evreii , care isi ingropau mortii . Este fapt constatat si nu este pus la indoiala de nimeni, ca in Biserica, de la inceputurile formarii sale, la Ierusalim, si pana in zilele noastre, singura ingrijire a trupurilor mortilor a fost practica inmormantarii. Aceasta practica au mostenit-o crestinii, de la evrei. Dupa marturia Vechiului Testament, mortii trebuiau inhumati . Nici arheologia crestina si nici istoria nu ne arata vreun caz de incinerare in comunitatile apostolice si stravechi crestine .

 

 

Minuciu Felix zice ca crestinii dispretuiau rugurile si osandeau arderea , socotind ingroparea ca cel mai in cinste, vechi si nobil obicei .

 

 

 

Origen zice ca trupul, locasul sufletului, trebuie sa se invredniceasca de o ingropare potrivita demnitatii lui .

 

 

Sfantul Ioan Hrisostom zice ca este datorie sfanta pentru toate popoarele a ingropa pe morti.

 

 

Cultul moastelor , cum ar fi putut exista daca se practica incinerarea ?

 

 

Ideea de a reintroduce crematiunea vine odata cu revolutia franceza, ca o emancipare de la practica inmormantarii, care devenise, rit exclusiv vietii crestinesti.

 

 

Dar cel mai imortant exemplu ni-l ofera insusi Domnul Iisus , prin moartea si invierea sa .

 

 

 

H.R. Patapievici si-a incheiat discursul comemorativ cu ultima fraza din Crez : Astept invierea mortilor. Si viata veacului ce va sa vie.

 

 

Iar asta este deja prea mult … O elita ratacita ce-a dorit sa fie incinerata are parte de o citare partiala minimala din Crez rostita de inregimentatul societatii deschise Soros , ce isi manifesta scarba fata de poporul roman in Politice si care in numele tolerantei promoveaza homosexualitatea . CAM CE CRED ACESTE ELITE CA INSEAMNA CRESTINISMUL ?

 

 

 

Imi aminteste de masonul Florian Pittis care recita din Tatal nostru strict anumite pasaje . Vedeti si articolul

 

 

Religie , masonerie

 

 

Nu conteaza cat de pacatos ai fost in viata . Nu exista pacat atat de mare care sa nu fie acoperit de jertfa de pe Golgota . Dar trebuie sa ne straduim sa ne pocaim . O fac elitele ? Celor ce au iubit-o pe Monica Lovinescu le zic : rugati-va plangand bunului Dumnezeu sa-i ierte pacatele si faceti cele cuvenite . Nu va imbatati cu desertaciuni ca daca a fost un nume in randul intelectualilor ar insemna ceva . La Dumnezeu conteaza iubirea fata de El si fata de semeni , restul este goana dupa vant . Iar celor ce calca poruncile dumnezeiesti le zic : straduiti-va sa iesiti din ratacirea voastra .

 

 

Sa ne straduim sa urcam scara ce duce la Cer . Pentru fiecare treapta ce ne chinuim sa o escaladam , bunul Dumnezeu ne trage alte o suta in sus . Sa dam slava , sa cerem iertare , sa  aducem multumiri , si sa cerem ajutor Domnului , ca suntem trecatori pe acest pamant , un abur de-o clipa .

 

 

Dai vointa , iei putere ne invata sfintii parinti .   

 

 

 

 Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X